Konferencja

Nasza działalność » Konferencja

Sprawozdanie z I Konferencji Stowarzyszenia
Dnia 27 października 2007 w Katowicach w ramach obchodów Światowego Dnia
Chorych na Łuszczycę odbyła się I Konferencja Stowarzyszenia „PSORIASIS”
pt: „Można też inaczej - współczesne metody leczenia łuszczycy”.
Została ona zorganizowana przy współpracy z firmą Schering-Plough,
której serdecznie dziękujemy.

Licznie zgromadzeni chorzy, a także osoby towarzyszące mogły wysłuchać trzech wykładów.
Konferencję rozpoczęła wiceprezes Marta Płachecka witając bardzo serdecznie wszystkich przybyłych.
Po przywitaniu Pani Prezes przedstawiła obecnych na sali członków władz Stowarzyszenia oraz opowiedziała w kilku słowach o Stowarzyszeniu, jego działalności i planach na najbliższe miesiące.

Po tym krótkim wstępie Pani Prezes przedstawiła Panią Joannę Pliś i poprosiła
o zabranie głosu.
Pani Pliś – mgr psychologii, założycielka grupy wsparcia przy Klinice Dermatologii
w Katowicach, opowiedziała o psychodermatologii jako nowej dziedzinie nauki oraz opowiedziała o ścisłych związkach psyche i some, czyli ciała i umysłu. A także o stanach psychiki osób chorych na łuszczycę i jej wpływie na przebieg leczenia i nawrotów choroby. Po tym wykładzie wywiązała się żywa dyskusja na ten temat. Pani Joanna chętnie i wyczerpująco odpowiadała na nasze pytania. Po dyskusji ogłoszono przerwę.
W luźniejszej atmosferze, przy kawie i ciastku chorzy nawiązywali kontakty, opowiadali o swoich doświadczeniach, problemach, życiu.

Po przerwie głos ponownie zabrała Pani Płachecka. Opowiedziała o dermokosmetykach: czym są, jak i z czego powstają. Czym różnią się od zwykłych „drogeryjnych” kosmetyków. Omówiła także dostępne na rynku dermokosmetyki dla cery łuszczycowej oraz przedstawiła wybrane składniki kosmetyków, które mają dobroczynny wpływ na skórę z łuszczycą,
a można je znaleźć w innych nie przedstawionych w referacie kosmetykach.

Dermokosmetyki