Sesja naukowo- szkoleniowa

Nasza działalność » Sesja naukowo- szkoleniowa

30 maja o godz.10 w Kinoteatrze Rialto w Katowicach odbyła się
Sesja naukowo- szkoleniowa zorganizowana przez Oddział Śląski Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego i firmy farmaceutyczne Schering oraz Inter-Fragrances.
PROGRAM SESJI:
Wykłady:
  1. Prof. dr hab. .med Eugeniusz Kucharz- Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Reumatologii ŚAM- Katowice „Leczenie biologiczne łuszczycowego zapalenia stawów i łuszczycy”
  2. Prof. dr hab. med. Ligia Brzezińska- Wcisło- Katedra i Klinika Dermatologii ŚAM- Katowice „Co nowego w etiopatogenezie i leczeniu łojotokowego zapalenia skóry głowy oraz łupieżu ?? ”
  3. dyskusja nad referatami
  4. Mgr. inż. Agnieszka Rybińska – Kowalczyk „Seboradin- preparaty pielęgnacyjne wspomagające leczenie łojotokowego zapalenia skóry głowy oraz łupieżu”
  5. Lekarz Jolanta Szczepanowska „Emolienty” jako suplementacja miejscowej kortykosteroidoterapii u dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry"
  6. „Leki biologiczne"- zastosowanie w dermatologii
  7. Wolne wnioski i komunikaty
  8. Poczęstunek
Konferencja miała charakter naukowy i skierowana była do lekarzy dermatologów. Szczególnie cenne informacje można było wynieść z wykładów prof. Kucharza i p.Szczepanowskiej o lekach biologicznych i zastosowaniu ich w leczeniu łuszczycy i łuszczycowego zapalenia stawów. Po konferencji nawiązane zostały kontakty z lekarzami i wojewódzkim konsultantem ds. dermatologii przy śląskim oddziale NFZ p. Prof. dr hab. med. Ligia Brzezińska-Wcisło oraz z firmami farmaceutycznymi.

Autor: Martuśka