BEZPŁATNE KONSULTACJE DERMATOLOGICZNE

Nasza działalność » BEZPŁATNE KONSULTACJE DERMATOLOGICZNE

29 października w Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę w Bydgoszczy odbyły się Konsultacje Dermatologiczne.

Stwierdzone jest, że pacjent świadomy swojej choroby - jej przebiegu, czynników prowokujących wysiewy, dobrze zorientowany w swoim, indywidualnym przypadku, o wiele lepiej radzi sobie w codziennym funkcjonowaniu. Łatwiej przychodzi mu chronić się przed destrukcyjnym wpływem tej choroby. Wreszcie, szybciej będzie zdolny do prowadzenia szczęśliwego życia.

Z myślą o tym nasze Stowarzyszenie "Psoriasis" przygotowało konsultacje o wielospecjalistycznym kształcie.

PATRONAT I KONSULTACJE LEKARSKIE

Zorganizowanie konsultacji możliwe było przede wszystkim dzięki Pani Dyrektor Wojewódzkiej Przychodni Dermatologicznej - dr hab. Barbarze Zegarskiej, która już od 3 lat życzliwie pomaga Stowarzyszeniu, a teraz objęła patronatem konsultacje, udostępniła pomieszczenia przychodni w dzień wolny od pracy i razem z Panią lek. med. Jolantą Maciejewską służyła poradami pacjentom.

KONSULTACJE PSYCHOLOGICZNE

Doświadczony psycholog kliniczny - Pani prof. dr hab. Małgorzata Basińska, która w swojej pracy zawodowej zajmuje się też między innymi badaniami zmierzającymi do doskonalenia pomocy psychologicznej właśnie chorym z łuszczycą, razem z koleżanką Panią mgr Agnieszką Woźniewicz służyła wskazówkami, w jaki sposób chorzy na łuszczycę mogą pomóc sobie poprzez wzmacnianie psychiki i jak w praktyce radzić sobie w trudnych sytuacjach stwarzanych przez chorobę.

KONSULTACJE DIETETYCZNE

Dietetyk - Pani mgr Anna Pazderska udzielała rad jak pomagać sobie poprzez właściwe żywienie, stosowanie ziół, prowadzenie odpowiedniego stylu życia i unikanie tego co nam szkodzi.

KONSULTACJE GENETYCZNE

Pani mgr Magdalena Ratajczak - doradca medyczny firmy Euroimmun, zajmującej się diagnostyką genetyczną, wyjaśniała zainteresowanym, jakie jest znaczenie genetyki w łuszczycy oraz jaki to ma związek z dziedziczeniem jej w pokoleniach.

KONSULTACJE DERMOKOSMETYCZNE

Niebagatelną rolę w łuszczycy ma umiejętność właściwego pielęgnowania chorej skóry. Przedstawiciele firm dermokosmetycznych Bioarp, Laboratoire Dermatologique Bioderma, Laboratorium Kosmetyczne dr Irena Eris, P.P.H.U. Cerko i Probiotyka wraz ze swoimi ekspertami informowali o tym czym można pomóc sobie, aby złagodzić podrażnienia i poprawić kondycję skóry.

KONSULTACJE KOSMETOLOGÓW

Trzy Panie kosmetolog z Collegium Medicum w Bydgoszczy udzielały porad jak wspomagać chorą skórę naturalnymi środkami. Demonstrowały w jaki sposób różne zabiegi kosmetyczne mogą przyśpieszać zaleczanie czy łagodzić podrażnienia.

WSPARCIE SIĘ WZAJEMNE CHORYCH

Członkowie Stowarzyszenie ";Psoriasis" służyli zainteresowanym różnymi materiałami informacyjnymi i zapraszali do korzystania ze spotkań chorych na łuszczycę, które odbywają się co miesiąc w przychodni.